Juvet Landscape Hotel

All photos: Jensen & Skodvin Architects

At the Juvet Landscape Hotel in northwestern Norway, it's all about the views — literally. The generous use of glass walls focuses visitors' attention outside, to the spectacular scenery.

Juvet Landscape Hotel

Unlike a conventional hotel with guest rooms in one building, Juvet's accommodations are all individual houses distributed throughout the terrain. Every guest room has one or two walls made entirely of glass, giving visitors a view of the surroundings that changes with the season, the weather and the time of day. The photos immediately above and below show the view from the same room, in very different seasons.

Juvet Landscape Hotel

What the view does not include is other guests, as no room looks out at another. The interiors are also built to maximize the view of the landscape, as the walls are treated with transparent oil with black pigments so that reflections from the inner surface of the glass wall are minimized.

Juvet Landscape Hotel

Located at Valldal near the town of Åndalsnes, each building rests on massive steel rods drilled into the rock, leaving the existing topography and vegetation almost untouched.

Juvet Landscape Hotel

Jensen & Skodvin Architects, which developed the hotel, said, "We did not want to use dynamite, we wanted a project that could be removed without leaving scars in the landscape, and therefore we regarded the houses as guests on the site."

* * *

Holly Roseberry is an editor and producer at Mother Nature Network.

Related content on MNN: